Uitstapjes

Over het huis    Waarom     Naam     Uitstapjes         

 

In Villa Ithaka liggen boekjes met allerlei ideeën voor uitstapjes, ook ligt er een map met allerlei folders. Het gastenboek is ook inmiddels gevuld met allerlei tevreden en enthousiaste verhalen van onze gasten. Ook hierin kun je dus ideeën vinden.

Ook op de site willen we een beeld geven wat er zoal op dit mooie eiland te doen is. 


Er ligt een 12 kilometer lang zandstrand ligt op ongeveer 4 kilometer afstand van ons huis. Dit strand loopt naar Rethymnon, een Venetiaanse stad met Turkse invloeden. Rethymnon is een werkstad voor de Kretenzers, de kinderen gaan er naar school en ook is er dependance van de Kretense universiteit. Een levendige stad dus. Verder is het ook een stadje met vele smalle straatjes met hoge huizen, veelal met houten erkertjes wat typerend is voor de Turkse architectuur. Er zijn plenty winkeltjes en eetgelegenheden. In de haven komen de vissersbootjes aan in de morgen en deze liggen de rest van de dag in het pittoreske haventje waar ook de restaurantjes gezellige terrassen hebben en de verse vis aanbieden. In dit havengebied rijden geen auto's en is mede daardoor een fijne plek. Ook in de winter is Rethymnon een gezellige stad, een stuk rustiger dan in het zomerseizoen maar druk genoeg om je goed te kunnen vermaken. De zachte winters zijn erg aantrekkelijk om een langere periode van dit eiland te genieten.


Rethymnon heeft de volgende bezienswaardigheden:

Fortezza: dit is een indrukwekkende oude burcht, die de Venetianen tegen het einde van de 16e eeuw met gedwongen financiële hulp van de bevolking bouwden. Het fort is zeker een bezoek waard. Er zijn mooie uitzichten en zeker met stormachtig weer is de zee waar het fort aan ligt heel indrukwekkend. 's Zomers vinden hier ook culturele evenementen onder de sterrenhemel plaats.

Archeologisch Museum, bij de ingang van het Fortezza o.a. munten en beelden zijn hier te bezichtigen.

Loggia: in dit gerestaureerde vroegere societeitengebouw van de Venetiaanse adel worden tegenwoordig reproducties van museum objecten uit heel Griekenland verkocht.  

Rimondi fontein (1629):  een Venetiaanse fontein met drie waterspuwende leeuwenkoppen.

Porta Guera, verbindt het oude en het nieuwe deel van de stad.

De turkse bezetting heeft een aantal moskeeën en minaretten nagelaten, de belangrijkste is de Nerantze Moskee. Tegenwoordig is deze in gebruik als muziekschool.

Historisch & Folklore Museum: gebruiksvoorwerpen uit de regio.

Kerk Museum: heilige relikwieën zoals een aantal klokken en iconen.

Sealife museum: museum met fossielen.

De hele stad is bezaaid met schitterende huizen met zeer indrukwekkende poorten. Een wandeling door de stad geeft een goede indruk van de rijkdom van weleer.


Er is op 3 dagen per week markt in Rethymnon, steeds op andere plaatsen in de stad. De leukste zijn op donderdag op het parkeerterrein tegenover het stadspark en op zaterdag nabij het fort aan de westkant van de stad.


Loutra ligt in de provincie Arkadi, vernoemd naar het beroemde Arkadi klooster. Dit klooster ligt in de bergen op ongeveer 12 kilometer afstand van Villa Ithaka en is zeker een bezoek waard. Arkadi is een Nationale Heiligdom en een symbool van Kreta. Tijdens een opstand tegen de Turkse overheersing in november 1866 vluchtten zo'n duizend mannen, vrouwen en kinderen voor de oprukkende Turkse troepen hierheen. Toen 325 gewapende strijders inzagen dat het klooster niet te redden was, verzamelden ze alle vrouwen en kinderen in de kruitkamer en lieten ze in de lucht vliegen. Zelf vochten ze nog zoveel mogelijk tegen de Turken maar er was geen eer aan te behalen. Met dit offer bereikten de Kretenzers dat de wereld kennis nam van de Kretenzische vrijheidsstrijd. Onder druk van schrijvers en politici moesten de Turken 30 jaar later het eiland verlaten.


Een bezoek aan het Arkadi klooster is bijvoorbeeld te combineren met de volgende bezienswaardigheden:

Folkloremuseum in Asteri.

Margarites, pottenbakkersdorp

Melidoniklooster, druipsteengrot met historische achtergrond.


Andere uitstapjes:

Waterparken bij Chania en Chersonissos

Knossos: Minoisch paleis, het centrum van de minoische cultuur, ligt bij Heraklion. Ook Festos ten zuidwesten van Heraklion en Gortys, ten zuiden van Heraklion zijn minoische opgravingen.

Fodele: 29 km ten westen van Heraklion, is een pittoresk dorpje in een dal met sinaasappelbomen en platanen. Hier werd in 1545 de beroem,de schilder El Greco geboren.

Spinalonga: lepra eiland, hier werden van 1913 tot 1957 lepralijders naartoe verbannen. Ze leefden daar in totale isolatie en werden ook gebruikt om de vijanden af te schrikken.

Lassithi hoogvlakte, 22 km oostelijk van Heraklion. Via veel in het groen gehulde dorpen komt men bij dit plateau op een hoogte van 900 meter. Hier staan de beroemde Griekse windmolens, die gebruikt werden ter irrigatie van de tuinbouw en de perenbomen.


Kournasmeer Een zoetwater meer met rondom de bergen van de Levka Ori ofwel witte bergen. Eer wordt wel gezegd dat deze naam te maken zou kunnen hebben met het feit dat er tot lang in het voorjaar sneeuw ligt. Dit is echter niet juist, het heeft te maken met het lichte gesteente (krijt) waar uit ze bestaat De naam Kreta is hier ook van afgeleid. In het Kournasmeer kun je roeien en waterfietsen. Natuurlijk zijn er restaurantjes aan de oever voor een heerlijke lunch. Zeker als er een harde wind op zee is en een rode vlag op het strand, is deze plek prima.

Spili: leuk dorp in groen gehuld. Op het dorpsplein zijn 25 bronnen (leeuwenkoppen) met water van de berg Psiloritis. Allerlei winkeltjes met vooral kleedjes en andere gebruiksvoorwerpen. Argiroupoli: ook in een zeer groene omgeving. Op een kleine afstand zijn bronnen die enorme waterreservoirs vullen en de lager gelegen watermolens in beweging brengen waar dikke (wollen) stoffen bewerkt en gewassen worden.

Chania: Tweede stad van Kreta met een prachtige haven en markthallen.


Verdere mogelijkheden van ontspanning:

Wandelen (evt. georganiseerd) bijvoorbeeld de Samariakloof, In de Samariakloof leeft de Krikri, soort steenbok of verwilderde geit. Het zijn beschermde dieren. Mede om deze dieren voor uitsterven te behoeden is het gebied rondom de Samariakloof tot Nationaal Park verklaard. De Imbroskloof en Agia Irinikloof zijn ook goed te doen met kinderen.


Dit zijn bekende kloven aan de zuidkust maar natuurlijk zijn er tal van andere prachtige wandelingen te maken aan de noord kust en dus iets dichter bij “huis”. Bijvoorbeeld de Mili kloof of een wandeling nabij de Psiloritis of wandeling bij het Kournasmeer. Er ligt een boekje met wandelingen in de villa.  Waar wij echt enthousiast over zijn, is wandelen met “Kreta natuurlijk”. Yiannis laat zijn gasten genieten van prachtige wandelingen met picknick en weet ook de heerlijkste restaurantjes te vinden. Hij laat je op een speciale manier kennismaken met de Grieks gastvrijheid en vertelt over de Griekse gewoontes en gebruiken.


Fietsen, met Olympic Bike, zij organiseren toertochten waarbij zelfs kinderen mee kunnen.

Quad en buggy safari

Paard rijden

Ezel rijden

Bezichtiging olijfoliefabriek

Wijnhuis Boutari

Kart rijden

Midget golfen

Speelparken voor de kleinere kinderen


Allerlei soorten watersporten:

  1. Duiken

  2. Snorkelen

  3. Windsurfen

  4. Waterfietsen

  5. Parasailing

  6. Waterski

  7. Crazy ufo/Banaan/Crazy sofa

  8. Jetski

Allerlei excursies (te boeken bij boekingbureaus in Rethymnon) BV dagje Santorini, een dagje met de boot naar Bali (Piratenboot) of een wandeling door de Samariakloof.


De  Libische kust is de zuidkust van Kreta. Vaak is er daar zon als bij ons de zon een keer niet schijnt en de wind uit het noorden komt. De wolken blijven dan op de bergen hangen. De Psiloritis (2500 meter) is de hoogste berg op Kreta (De top is te zien vanaf ons dakterras.) Tot begin juni ligt er sneeuw op de top van de Psiloritis. De Psiloritis behoort tot het Ida gebergte en het verhaal gaat dat Zeus hier opgevoed en opgegroeid moet zijn.


Leuke plaatsen aan de zuidkust om te bezoeken zijn o.a.: Plakias, Agia Galini, Chora Sfakia, Matala, Preveliklooster, Frankostello.

Kourtaliotiko kloof, indrukwekkende kloof aan de zuidkust die je kan rijden met de auto als je bijvoorbeeld naar Plakias gaat.

Imbroskloof, ook een mooie kloof aan de zuidkust die te berijden is met de auto.

Alle dorpjes zijn zeker een bezoek waard, de autoritten zijn vaak schitterend. De uitzichten hoog in de bergen en over de kustlijn in het zuiden zijn fantastisch, de bergen kunnen er lieflijk uit zien met allerlei vruchtbare akkertjes en een paar kilometer verder rijd je door rotsachtig terrein waar alleen “stenen lijken te groeien”


Dagtochtjes met een boot vanaf de zuidkust zijn ook goed te maken en ook makkelijk om zelf te  organiseren bijvoorbeeld vanuit Plakias en Agia Galini en Chora Sfakion.

Vanuit bijvoorbeeld Chora Sfakia gaat er een boot naar het eiland Gavdos, dit is het grootste eiland wat bij Kreta hoort en is het meest zuidelijke punt van Europa. Of een bezoek aan het dorpje Loutro, romantisch dorpje, is ook goed te bereiken vanaf Chora Sfakia, dit kan met een taxiboot en met grote goedkope boot (een aantal afvaarten per dag, hoeft niet besproken te worden) of via een indrukwekkende wandeling (voor geoefende lopers) vanuit Anopoli. Loutro heeft kristalhelder water en een idyllisch haventje. Met de boot die naar Loutro vaart, kan er ook door gevaren worden naar Agia Roumeli, dit is het dorpje wat aan het eind van de Samaria kloof ligt. Als je in Agia Roumeli aankomt met de boot kan je de Samaria kloof op de lazy way bewandelen. Een klein stukje of wat meer maar de tocht van 16 km hoef je op deze manier niet te lopen en je kunt toch een klein beetje de sfeer van de Samariakloof proeven. Natuurlijk kan je ook alleen in het dorpje Agia Roumeli blijven en aan het strand blijven luieren of op een terras iets eten of drinken. De boottocht terug vertrekt rond 15.45 uur en om 18.00 uur en gaat weer via Loutro naar Chora Sfakia.


Matala, Dit moet je eigenlijk een keer gezien hebben, in een grote uitloper van een krijtrots die in zee loopt zijn holen gemaakt. Deze werden ooit door zeerovers gebruikt maar in de jaren '60 en '70  door de hippies. Je kunt hier heerlijk aan het strand eten.


Preveli klooster, kloosters fungeerde vaak als bolwerken in het verzet tijdens bezettingen. Kloosterkerk heeft prachtige iconen.

Een bezoek aan het meer van Preveli aan het eind van de kourtaliotiko-kloof met schildpadden kan dan op het programma staan. Helaas heeft er een brand gewoed in augustus 2010, maar de natuur is zich al weer aardig aan het herstellen.