WELKOM OP KRETA

OOK ZO TOE AAN EEN ZONNIGE VAKANTIE?
KOM GENIETEN OP KRETA!

KRETA UITSTAPJES NUTTIGE LINKS

HET EILAND KRETA

Leuke weetjes over Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland. Van alle eilanden in de Middellandse Zee komt Kreta op de 5e plaats na Sicilië, Sardinië, Cyprus en Corsica.

Van West naar Oost is de lengte hemelsbreed 245 km. Maar over de weg ben je ongeveer 350 km onderweg om van West naar Oost te komen. De breedte is op het breedste punt 62 km en op het smalste punt 12 km.

Als we de lengte van de kustlijn met de vele baaien, stranden en schiereilanden bij elkaar optellen tot een totale kustlengte van 1000 km.

Kreta wordt omgeven door 30 eilanden en eilandjes waarvan alleen Gavdos (zuidelijkste puntje van Europa) het hele jaar bewoond wordt.

Kreta ligt tussen 3 continenten. Het Afrikaanse continent ligt op 300 km, Azië ligt op 175 km en het Europese vasteland op slechts 100 km.

UITSTAPJES

Touristische informatie

In Villa Ithaka liggen boekjes en een map met diverse folders met allerlei ideeën voor uitstapjes. Het gastenboek is ook inmiddels gevuld met enthousiaste verhalen van onze gasten. Ook hierin kun je dus ideeën vinden.

Op deze website willen we ook een beeld geven wat er zoal op dit mooie eiland te doen is. We beginnen dichtbij huis.

Loutra en omgeving

Villa Ithaka ligt aan de rand van het vroegmiddeleeuwse plaatsje Loutra(Bron), en ligt in de provincie Arkadi, vernoemd naar het beroemde Arkadi klooster. Dit klooster ligt in de bergen op ongeveer 12 kilometer afstand van Villa Ithaka en is zeker een bezoek waard.

Arkadi klooster

Arkadi is een Nationale Heiligdom en een symbool van Kreta. Tijdens een opstand tegen de Turkse overheersing in november 1866 vluchtten zo'n duizend mannen, vrouwen en kinderen voor de oprukkende Turkse troepen hierheen. Toen 325 gewapende strijders inzagen dat het klooster niet te redden was, verzamelden ze alle vrouwen en kinderen in de kruitkamer en lieten ze in de lucht vliegen. Zelf vochten ze nog zoveel mogelijk tegen de Turken maar er was geen eer aan te behalen. Met dit offer bereikten de Kretenzers dat de wereld kennis nam van de Kretenzische vrijheidsstrijd. Onder druk van schrijvers en politici moesten de Turken 30 jaar later het eiland verlaten.

Andere uitstapjes in de buurt van Loutra

Strand

12 kilometer lange zandstrand. Allerlei soorten watersporten:

✔ Duiken

✔ Snorkelen

✔ Windsurfen

✔ Waterfietsen

✔ Parasailing

✔ Waterski

✔ Crazy ufo/Banaan/Crazy sofa

✔ Jetski

Bezienswaardigheden:

✔ Folkloremuseum in Asteri

✔ Pottenbakkersdorp Margarites

✔ Melidoniklooster, druipsteengrot met historische achtergrond

✔ Bezichtiging olijfoliefabriek

Andere activiteiten

✔ Kournasmeer. Een zoetwater meer met rondom de bergen waarin je kunt zwemmen, roeien en waterfietsen. Restaurantjes aan de oever voor een heerlijke lunch. Zeker als er een harde wind op zee is en een rode vlag op het strand, is deze plek prima.

✔ Diverse Wandelingen waaronder de Milikloof (Wandelboekje aanwezig)

✔ Midget golfen

Georganiseerde uitstapjes

Ook georganiseerde uitjes, te boeken bij diverse boekingsbureaus.

✔ Quad en buggy safari

✔ Kart rijden

✔ Paardrijden

✔ Ezel rijden

✔ Fietsen

Olympic Bike organiseert toertochten waarbij ook kinderen mee kunnen.

✔ Dagje Santorini met draagvleugelboot

✔ Dagje met de boot naar Bali (Piratenboot), leuk voor de jonge kinderen

Rethymnon

Villa Ithaka ligt, zoals gezegd, dicht bij het stadje Rethymnon, een stadje met Venetiaanse en Turkse invloeden.

Het oude gedeelte is een wirwar van gezellige smalle straatjes met hoge huizen, veelal met houten erkertjes wat typerend is voor de Venitiaanse tijd en daarnaast zijn er moskeeën en minaretten vanuit de Turkse bezetting. In dit oude gedeelte zijn heel veel winkeltjes en eetgelegenheden.

Ook loop je hiervandaan zo naar de kleine Venetiaanse haven. Hier komen de vissersbootjes aan in de morgen en deze liggen de rest van de dag in het pittoreske haventje waar ook de restaurantjes gezellige terrassen hebben aan het water en waar de verse vis wordt aangeboden. In dit haventje rijden geen auto's en is mede daardoor een fijne plek.

Rethymnon is een werkstad voor de Kretenzers, de kinderen gaan er naar school en ook is er dependance van de Kretense universiteit. Daardoor is Rethymnon ook in de winter een gezellige stad, een stuk rustiger dan in het zomerseizoen maar druk genoeg om je goed te kunnen vermaken. De zachte winters zijn erg aantrekkelijk om een langere periode van dit eiland te genieten. Kortom de gezelligheid van een levendig stadje op een steenworp afstand.

Thavma uitzicht Rethymnon

Rethymnon heeft de volgende bezienswaardigheden:

✔ Historische oude stad

✔ Porta Guera, verbindt het oude en het nieuwe deel van de stad.

✔ Fortezza: dit is een indrukwekkende oude burcht, die de Venetianen tegen het einde van de 16e eeuw met gedwongen financiële hulp van de bevolking bouwden.

✔ Archeologisch Museum, bij de ingang van het Fortezza

✔ Rimondi fontein (1629): een Venetiaanse fontein met drie water spuwende leeuwenkoppen.

✔ Historisch & Folklore Museum: gebruiksvoorwerpen uit de regio.

✔ Kerk Museum: heilige relikwieën zoals een aantal klokken en iconen.

✔ Sealife museum: museum met fossielen.

✔ Er is op 3 dagen per week markt in Rethymnon, steeds op andere plaatsen in de stad. De leukste zijn op donderdag op het parkeerterrein tegenover het stadspark en op zaterdag nabij het fort aan de westkant van de stad.

✔ 12 kilometer lang zandstrand aan de oostkant van de stad

✔ Stadswandelingen

Andere uitstapjes op het eiland Kreta

✔ Waterparken bij Chania en Chersonissos

✔ Knossos: Minoïsch paleis nabij Heraklion. Ook Festos ten zuidwesten van Heraklion en Gortys, ten zuiden van Heraklion zijn Minoïsche opgravingen.

✔ Spinalonga: lepra eiland, hier werden van 1913 tot 1957 lepralijders naartoe verbannen. Ze leefden daar in totale isolatie en werden ook gebruikt om de vijanden af te schrikken. Mooi beschreven in het boek: ‘Het Eiland’ of ‘The Island’

✔ Chania: Tweede stad van Kreta met een prachtige haven en markthallen.

Libische Kust

✔ De Libische kust is de zuidkust van Kreta. Vaak is er daar zon als bij ons de zon een keer niet schijnt en de wind uit het noorden komt. De wolken blijven dan op de bergen hangen.

Gebergte

De Psiloritis (2500 meter) is de hoogste berg op Kreta (De top is te zien vanaf ons dakterras.) Tot begin juni ligt er sneeuw op de top van de Psiloritis. De Psiloritis behoort tot het Ida gebergte en het verhaal gaat dat Zeus hier opgevoed en opgegroeid moet zijn.

De autoritten zijn vaak schitterend. De uitzichten hoog in de bergen en over de kustlijn in het zuiden zijn fantastisch, de bergen kunnen er lieflijk uit zien met allerlei vruchtbare akkertjes en een paar kilometer verder rijd je door rotsachtig terrein waar alleen “stenen lijken te groeien” In de oude dorpjes waar je doorheen rijdt, lijkt vaak de tijd stil te hebben gestaan.

Plaatsen aan de zuidkust

✔ Leuke plaatsen aan de zuidkust om te bezoeken zijn o.a.: Spili, Plakias, Agia Galini, Chora Sfakia, Loutro, Preveliklooster, Frankostello, Matala.

✔ Kourtaliotiko kloof, indrukwekkende kloof aan de zuidkust die je kan rijden met de auto als je bijvoorbeeld naar Plakias gaat.

✔ Imbroskloof, ook een mooie kloof aan de zuidkust die te berijden is met de auto en beneden langs wandelend door de kloof.

✔ Matala, In een grote uitloper van een krijtrots die in zee loopt zijn holen gemaakt. Deze werden ooit door zeerovers gebruikt maar in de jaren '60 en '70 door de hippies. Je kunt hier heerlijk aan het strand eten.

✔ Preveli klooster, kloosters fungeerde vaak als bolwerken in het verzet tijdens bezettingen. Kloosterkerk heeft prachtige iconen. Een bezoek aan het meer van Preveli aan het eind van de kourtaliotiko-kloof met schildpadden kan dan ook op het programma staan.

✔ Maravel, kruidentuin in Spili op de weg naar de zuidkust

✔ Houtsnijwerkmuseum in Axos op weg naar de top van de Psiloritis

Dagtochtjes per boot

✔ Dagtochtjes met een boot vanaf de zuidkust zijn ook goed te maken en ook makkelijk om zelf te organiseren bijvoorbeeld vanuit Plakias en Agia Galini en Chora Sfakion.

✔ Vanuit bijvoorbeeld Chora Sfakia gaat er een boot naar het eiland Gavdos, dit is het grootste eiland wat bij Kreta hoort en is het meest zuidelijke punt van Europa. Of een bezoek aan het dorpje Loutro. Dit dorpje is alleen wandelend via de kustlijn te bereiken of met de boot.

Deze boot vertrekt vanuit Chora Sfakia. Dit kan met een taxiboot en met grote goedkope boot (een aantal afvaarten per dag, hoeft niet besproken te worden).

Loutro heeft kristalhelder water en een idyllisch haventje. Met de boot die naar Loutro vaart, kan er ook door gevaren worden naar Agia Roumeli, dit is het dorpje wat aan het eind van de Samariakloof ligt. Als je in Agia Roumeli aankomt met de boot kan je de Samariakloof op de lazy way bewandelen. Een klein stukje of wat meer maar de tocht van 16 km hoef je op deze manier niet te lopen en je kunt toch de sfeer van de Samariakloof proeven.

Samariakloof - mooie wandelingen

Natuurlijk kan je ook alleen in het dorpje Agia Roumeli blijven en aan het strand blijven luieren of op een terras iets eten of drinken. Kaartjes zijn ter plekke te koop en volgt zichzelf. Wel belangrijk om vroeg in de ochtend in Chora Sfakia te zijn als je met de boot wilt meevaren. Chora Sfakia is een kleine twee uur rijden vanaf Loutra.

NUTTIGE LINKS

Op deze pagina geven we nuttige links over Kreta en over reizen naar en op Kreta. Heb je een tip mail die dan naar ons.

UITSTAPJES

Happy Walker

Een Nederlandse wandelorganisatie die zijn kantoor in Rethymnon heeft. Ze hebben leuke dagtochten.

www. happywalker. com

Olympic Bike

Verhuur van (mountain-)bikes en ze organiseren ook leuke fietstochten.

www. olympicbike. com

PCR TEST

spoedtest.nl / PCR-Economy

We mogen je de 10% kortingscode aanbieden: SPOEDTESTNU10, die je bij het invullen van de spoedtest kunt aangeven.

VLUCHTEN NAAR KRETA

Ryan Air

Ryanair vliegt naar Kreta (Chania) vanaf Eindhoven, Düsseldorf Weeze, Brussel Charlois en Frankfurt Hahn.

www.ryanair. com

German Wings

Duitse luchtvaartmaatschappij die regelmatig aanbiedingen heeft naar Kreta.

www.german wings. com

TUI Fly

Nog een Duitse maatschappij die geregeld voordelig naar Kreta vliegt

www.tuifly.com

Aegean Air

Griekse luchtvaartmaatschappij. Heeft geen directe vluchten van Nederland, België of Duitsland naar Kreta, maar wel goede verbindingen via Athene en/of Thessaloniki.

www.aegeanair. com

Reis-idee

Els Kaskens van Reis-idee kan je prima helpen als je goede geschikte vluchten zoekt.

www.reis-idee.nl

Autohuur

Monza Car rental

Goede prijs - kwaliteit verhouding

www.monzarentacar.com

The Best Cars

Autoverhuurbedrijf waarmee wij zelf ook regelmatig zakendoen. Goede service voor een redelijke prijs.

thebestcars.gr

Eurocars Creta

Ook bij dit verhuurbedrijf huren we wel eens een auto.

www.eurocars-creta.com

Sunny Cars

De partner van Micazu, waar wij ook ons huis verhuren.

www.sunnycars.nl

Hotel voor of na je verblijf in Villa Ithaka:

Booking.com/ Kreta

Voordelig hotels zoeken via Booking. Dat doen we zelf ook wel eens als we niet alle nachten in ons huis terecht kunnen.

Over Griekenland

www.griekenland. net Visit Greece

Over Kreta

Nederlandse site met veel informatie over Griekenland in het algemeen, met een grote sectie over Kreta

kreta.startpagina. nl

Dochterpagina van de beroemde startpagina.nl serie. Leuke plek om te zoeken naar meer informatie over Kreta.

rethymnon. startpagina. nl

Specifieke startpagina over de regio Rethymnon, waar Villa Ithaka ook in ligt.

www. explorecrete. com

Een leuke site over Kreta die ook (gedeeltelijk) in het Nederlands vertaald is. De link wijst naar het Nederlandse deel.

Villa Ithaka op andere sites:

Reis Idee: Vakantie met kinderen: Villa Ithaka op Kreta

De site Reis-idee heeft aandacht aan ons besteed. Zij kunnen je helpen met boeken en vluchten en geven een goed persoonlijk advies.

Ons huis op de site van Micazu

Ons huis op de site van Micazu (Nederlandse versie)

Our holiday villa on the Micazu website

Our holiday villa on the Micazu website (English version)

Unser Ferienhaus auf der Micazu Seite

Unser Ferienhaus auf der Micazu Seite (Deutsche Version)

Villa Ithaka op Belvilla

Villa Ithaka op Belvilla

Villa Ithaka op Facebook -

Bezoek ook onze Facebook pagina en geef ons jouw LIKE om ons ook daar te volgen!

Heb je een tip voor een link die hier zou moeten staan? Stuur die per e-mail naar ons toe!